Γλώσσα English Ελληνικά

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Εκπαίδευση Πρώτων βοηθειών για δύτες και αθλητές

Τι θα κάνατε αν ήσασταν μάρτυρες κάποιας από τις παρακάτω καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;

 • Ένας δύτης βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας αναίσθητος και δεν αναπνέει.
 • Ένας σκιέρ συγκρούεται με ένα σκάφος, πέφτει αναίσθητος με το πρόσωπο μέσα στο νερό.
 • Σε έναν ερασιτεχνικό αγώνα ποδοσφαίρου, ένα μαρκάρισμα καταλήγει σε κάταγμα του ποδιού.
 • Κάποιος παθαίνει έμφραγμα καθώς παίζει σκουός.
 • Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα καράτε, ένας διαγωνιζόμενος πέφτει νοκ άουτ και βρίσκεται ακούνητος στο πάτωμα.
 • Μια ομάδα ποδηλατιστών εμπλέκεται σε ατύχημα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί συμπεριλαμβανομένου και αυτόν της σοβαρής αιμορραγίας.
 • Στο γυμναστήριο, κάποιος “τραβάει” τον μυ καθώς σηκώνει βάρη.
 • Κάποιος κάνοντας skateboard επιχειρεί ένα περίπλοκο ακροβατικό και πέφτει με το κεφάλι σε έναν τοίχο.
 • Το 80% όλων των ατυχημάτων που συμβαίνουν στα αθλήματα, αφορά σε τραυματισμούς των άκρωνκαι κυρίως των κάτω άκρων. Σε αυτούς τους τραυματισμούς περιλαμβάνονται κατάγματα, μώλωπες, τραβήγματα, εξαρθρώσεις, εκδορές & αμυχές. Τραυματισμοί στο κρανίο, το θώρακα και την κοιλιακή χώρα τείνουν να έχουν μικρά ποσοστά θνησιμότητας.
 • Σε μερικές χώρες, ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης σε αθλητικά ατυχήματα, αποτελεί το 3 με 12% των τραυματισμών. Τα αθλήματα στα οποία μπορεί να συμβεί πιο συχνά ένας τέτοιος τραυματισμός είναι το ράγκμπι, η ορειβασία, η γυμναστική, η κατάδυση σε ρηχά νερά και η ιππασία.
 • Στις ΗΠΑ & την Ευρώπη, ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων που περιθάλπονται στο νοσοκομείο συμβαίνει σε άτομα ηλικίας από 5 έως 24 χρονών και έχουν προκληθεί από κάποιο άθλημα. Σε αυτά τα αθλήματα περιλαμβάνονται το μπάσκετ, η ποδηλασία, το ποδόσφαιρο, η παγοδρομία, τα πατίνια, σκέιτ μπορντ, η γυμναστική, τα χειμερινά σπορ και σπορ θαλάσσης.

Τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με αθλήματα συμβαίνουν καθημερινά.

Αυτοί οι τραυματισμοί ποικίλουν και χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Μπορεί να είναι τραυματισμοί που χρειάζονται Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, περίθαλψη μικρών τραυματισμών όπως κόψιμο και μώλωπες, αλλά και τραυματισμοί πιο απειλητικοί για τη ζωή, όπου οι άνθρωποι χρειάζονται άμεση Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, αφού σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να πεθάνουν ή να υποφέρουν από μόνιμο τραυματισμό.

Οι τραυματισμοί που συμβαίνουν σε θαλάσσια σπορ είναι ιδιαίτερα σοβαροί, αφού η πιθανότητα πνιγμού είναι πολύ υψηλή. Αν η παροχή αέρα ενός ατόμου κοπεί απότομα επειδή βυθίστηκε στο νερό, τότε ο θάνατος μπορεί να επέλθει, μόλις μέσα σε 4 λεπτά, αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Είτε είστε επαγγελματίες αθλητές είτε προπονητές κάποιου αθλήματος, ή δουλεύετε στο χώρο του αθλητισμού ή απλά απολαμβάνετε να συμμετέχετε σε κάποιο σπορ, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να είστε σε θέση να παράσχετε αποτελεσματική & πολλές φορές σωτήρια βοήθεια σε οποιονδήποτε βρίσκεται γύρω σας.

Με το να γίνετε πιστοποιημένος γνώστης Πρώτων Βοηθειών θα είστε πλήρως εξοπλισμένοι και σίγουροι να αντιμετωπίσετε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είτε όταν η κατάσταση απαιτεί εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (CPR), είτε όταν θα χρειάζεται να αντιμετωπίσετε μια σοβαρή αιμορραγία ή απαιτείται νάρθηκας για κάποια εξάρθρωση ή κάταγμα ή ακόμα και αν απλώς χρειαστεί να συμπεριφερθείτε ψύχραιμα και υπεύθυνα μέχρι να έρθει βοήθεια. Ως διασώστης θα είστε σε θέση να βοηθήσετε…και ποιος ξέρει μπορεί να σώσετε και μια ζωή.