Γλώσσα English Ελληνικά

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Έκτακτες πρώτες βοήθειες για παιδιά

Είστε σίγουροι ότι ξέρετε τι να κάνετε για να σώσετε τη ζωή ενός παιδιού;

 • Ένα παιδί βρίσκεται μέσα στην πισίνα σε σημείο που δεν πατάει και πανικοβάλλεται.
 • Σε μια ημερήσια εκδρομή στη θάλασσα, μια μέδουσα τσιμπάει ένα παιδί.
 • Ένα βρέφος σταματάει να αναπνέει όταν βρίσκεται υπό την επίβλεψη της νταντάς του.
 • Στο νηπιαγωγείο, ένα παιδί πνίγεται με ένα μικρό παιχνίδι.
 • Στο σχολείο, δύο παιδιά τσακώνονται στον αγώνα ποδοσφαίρου. Το ένα αιμορραγεί από τη μύτη και το άλλο πέφτει αναίσθητο.
 • Έξω από ένα σχολείο, ένα διερχόμενο αυτοκίνητο ρίχνει από το ποδήλατό του ένα παιδί το οποίο τραυματίζεται στο κεφάλι, έχει κοψίματα και μώλωπες.
 • Ένα παιδί πνίγεται με το φαγητό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.
 • Περίπου το 45% των ακούσιων τραυματισμών και θανάτων συμβαίνει μέσα και γύρω από το σπίτι. Οι τραυματισμοί αυτοί κυρίως προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, πυρκαγιές και εγκαύματα, ασφυξία, πνιγμό, όπλα, πτώσεις, πνίξιμο και δηλητηρίαση.
 • Η κύρια αιτία τραυματισμού των παιδιών είναι η πτώση. Το 33% των ατυχημάτων λόγω πτώσης, που καταλήγουν στο νοσοκομείο, έχει συμβεί σε παιδιά ηλικίας μέχρι 14 χρονών.
 • Ο πνιγμός είναι επίσης μια βασική αιτία θανάτου ανάμεσα στα παιδιά ηλικία μέχρι 14 χρονών. Η πλειοψηφία των πνιγμών αυτών συμβαίνει στη θάλασσα και σε πισίνες σπιτιού. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά μπορούν να πνιγούν σε νερό βάθους 3cm.
 • Στα παιδιά κάτω του 1 έτους, ο πνιγμός είναι η βασική αιτία θανάτου.
 • Στην Ελλάδα, ένας μεγάλος αριθμός των καταγεγραμμένων εγκαυμάτων σε παιδιά έχουν προκληθεί από πυροτεχνήματα.

Αν συναναστρέφεστε συχνά παιδιά, τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν. Ευτυχώς, αυτά τα ατύχημα συνήθως είναι ασήμαντα και έχουν ως αποτέλεσμα μόνο κάτι γρατζουνιές και μελανιές. Γενικώς έχουμε αποδεχτεί, ότι όλα αυτά συμβαίνουν όταν μεγαλώνεις ένα παιδί. Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν φορές που τα παιδιά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, που χρήζουν ιατρικής βοήθειας.

Αυτοκινητιστικά ατυχήματα, σοβαρές πτώσεις, πνίξιμο, σοβαρή αιμορραγία, παραλίγο πνιγμός, δηλητηρίαση και αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ τρομακτικές καταστάσεις για τα παιδιά, τους γονείς και τους διασώστες. Με το να γνωρίζεται Πρώτες Βοήθειες θα είστε πλήρως εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις και να κάνετε τη διαφορά.

Μαθαίνοντας δεξιότητες για την βασική υποστήριξη της ζωής θα νιώθετε πιο σίγουροι για την ικανότητα σας να αντιμετωπίζετε καταστάσεις όπου εμπλέκονται τραυματισμένα ή άρρωστα παιδιά και θα είστε σε θέση να δώσετε την άμεση βοήθειά σας. Δεν μπορείτε να ελέγξετε όλους τους παράγοντες, αλλά μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας η οποία μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες ενός παιδιού για θετική ανάκαμψη. Αν είστε διατεθειμένοι να είστε σε εγρήγορση και να βοηθάτε, τότε μπορείτε να γίνεται ένας σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ της εμφάνισης του προβλήματος και της άφιξης της ιατρικής βοήθειας.

Όσοι ασχολούνται με την φροντίδα των παιδιών επαγγελματικά και αποκτούν γνώσεις Πρώτων Βοηθειών νιώθουν μια επιπλέον σιγουριά ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αντιμετωπίζοντας μια έκτακτη ανάγκη αποτελεσματικά. Αν ασχολείστε επαγγελματικά με τη φροντίδα παιδιών, είστε νταντά, δάσκαλος σε σχολείο ή προπονητής κάποιου αθλήματος θα πρέπει να σκεφτείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα μας Δωδεκάωρη Περίθαλψη Παιδιών.