Ακόμα και οι Γιατροί χρειάζονται να διατηρούν τις γνώσεις των πρώτων βοηθειών ζωντανές!
Στα τέλη Δεκεμβρίου η First Aid Greece οργάνωσε ένα ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Αθήνα για τους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές. 25 επαγγελματίες υγείας από το ΙΚΑ παρακολουθήσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Η μεγάλη ομάδα αποτελούνταν από διαφορετικές ειδικότητες ιατρών, καρδιολόγους, παθολόγους, γυναικολόγους, ορθοπεδικούς, ουρολόγους, οδοντιάτρους, δερματολόγους νευρολόγοι, οφθαλμίατρους όπως επίσης νοσηλευτές και μαίες.
Παραδίδοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βασική Υποστήριξης της Ζωής, η First Aid Greece ήταν σε θέση να ενισχύσει τη σημασία της καλής ποιότητας του ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση) και του AED (Αυτόματου Εξωτερικός Απινιδωτή) για την χρήση στην θεραπεία της καρδιακής ανακοπής. Το σεμινάριο έδωσε την ευκαιρία στους γιατρούς να ανανεώσουν τις γνώσεις τους πάνω στις δεξιότητές αυτές, με βάση τις τελευταίες οδηγίες ανάνηψης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.
Η κύρια εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών, Φωτεινή Τενεκετζή με μια ομάδα 5 υποστηρικτικών εκπαιδευτών παρέδωσαν σε βάθος την εκπαίδευση, μέσα σε μια ολόκληρη ημέρα η οποία ήταν επιμορφωτική αλλά και ευχάριστη από όλους τους συμμετέχοντες.
Οι γιατροί εκπαιδευτήκαν χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη στην απινίδωση μέσω των εκπαιδευτικών απινιδωτών HeartSine AED, παρέχοντας ρεαλιστική πρακτική σεναρίου. Επιπλέον εκπαιδεύτηκαν με Prestan ανδρείκελα τα οποία έδινα άμεση ανταπόκριση μέσω των λαμπτήρων τους πάνω στην πρακτική του ΚΑΡΠΑ, ενώ οι απινιδωτές της HeartSine άμεση ανταπόκρισης μέσω ηχητικών και οπτικών οδηγιών για το σωστό βάθος πίεσης των μαλάξεων αλλά και τον ρυθμό τους. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανταποκρίνονται σε υψηλά πρότυπα, επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις σεναρίων και επιπλέον να σημειώσουν επιτυχία στην τελική γραπτή εξέταση.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι γιατροί γενικότερα θεωρούνται από το ευρύ κοινό οι ειδικοί σε ιατρικά θέματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι πρότυπα προς μίμηση, τονίζοντας τη σημασία της εκμάθησης πρώτων βοηθειών και τη διατήρηση αυτών των δεξιοτήτων παρακολουθώντας τακτικά προγράμματα πρώτων βοηθειών δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα.
H κυρία Τενεκετζή σχολίασε..
Αρχικά, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι το να διδάξεις έναν γιατρό πρώτες βοήθειες μπορεί να συγκριθεί με το πώς να διδάξεις έναν αθλητή να τρέχει. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την τεράστια ποικιλία των ειδικοτήτων που υπάρχουν στον ιατρικό κλάδο με σχετικά λίγες ειδικότητες να απασχολούνται σε καθήκοντα φροντίδας έκτακτης ανάγκης, οπού χρησιμοποιείτε το ΚΑΡΠΑ και η απινίδωση (AED) τακτικά.
Βασικές δεξιότητες ΚΑΡΠΑ και η χρήση του AED είναι πολύ σημαντικό να έχουμε, δεν απαιτούνται από την πλειοψηφία των γιατρών στην καθημερινή επαγγελματική τους ζωή. Επιπλέον, οι αλλαγές στις οδηγίες ανάνηψης τακτικά με βάση την έρευνα σχετικά με το τι λειτουργεί καλύτερα, ως εκ τούτου δημιουργούν την ανάγκη για τακτική επανεκπαίδευση και πρακτική κατάρτιση.
Αυτή η ομάδα των γιατρών και των νοσηλευτών θα πρέπει να επαινεθεί ιδιαίτερα, όχι μόνο για την επιτυχία που σημείωσαν στο πρόγραμμα αλλά για την απόφαση τους να κάνουν αυτήν την εκπαίδευση,
δεδομένου ότι ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη.
Διευρύνοντας την βάσης των μαθητών της συμπεριλαμβάνοντας έναν μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την First Aid Greece και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Σε αυτό βοήθησαν και οι ανοιχτές ομιλίες στο εύρη κοινό της καμπάνιας «Προετοιμασία για τη ζωή» που συνεχίζει η εταιρία να παρουσιάζει σε ανοιχτούς χώρους για να προωθήσει την βελτίωση της υγείας και την ασφάλεια για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.
Η First Aid Greece θα συνεχίσει να προωθεί τη σημασία της εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών και θα υποστηρίζει το μήνυμα ότι ο καθένας μας μπορεί και πρέπει να γνωρίζει πως να βοηθήσει ένα συνάνθρωπο του και να κάνει την διαφορά σε μια επείγουσα κατάσταση.