Γλώσσα English Ελληνικά

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Εκπαίδευση Πρώτων βοηθειών για επείγοντα περιστατικά στην Εργασία

Μπορείτε να αντιδρά-σετε με σιγουριά σε ένα επείγον περιστα-τικό στην Εργασία σας;

  • Στο γραφείο, μια γυναίκα παραπατά σε κάποιο εξάρτημα του υπολογιστή, πέφτει και χτυπά το κεφάλι της. Δεν αναπνέει.
  • Ένας επαγγελματίας οδηγός φορτηγού εμπλέκεται σε κάποιο σοβαρό ατύχημα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν. Κάποιοι έχουν σοβαρή αιμορραγία, κάποιοι είναι αναίσθητοι, κάποιοι φωνάζουν πανικόβλητοι.
  • Σε ένα εργοστάσιο, μια μηχανή πέφτει σε κάποιον εργάτη και τον συνθλίβει.
  • Σε ένα μαγαζί, ένας πελάτης χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει στο πάτωμα.

    Εργοδότες και Επιχειρηματίες προσέξτε!

  • Στην Ελλάδα, 504 εργαζόμενοι είχαν σοβαρά ατυχήματα την περίοδο 2000-2006, ενώ 549 θάνατοι αναφέρθηκαν την ίδια περίοδο.
  • Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία 28,5 εκατομμύρια μέρες χάθηκαν συνολικά (1,2 μέρες ανά εργαζόμενο), από τις οποίες 23,4 εκατομμύρια εξαιτίας ασθένειας στο χώρο εργασίας και 5,1 εκατομμύρια εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων. Πόσο έχουν μειωθεί τα έσοδα της επιχείρησή σας εξαιτίας τραυματισμού των υπαλλήλων σας;
  • Το Ελληνικό Ινστιτούτο για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια που δημιουργήθηκε το 1992 διοργάνωσε το πρώτο σεμινάριο Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας στην Ελλάδα το Νοέμβρη του 2010. Μέχρι η Ελλάδα να φτάσει την υπόλοιπη Ευρώπη και να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, θα πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε σοβαρά την εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ατυχήματα και περιστατικά έκτακτης ανάγκης στο χώρο εργασίας.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα περιστατικών έκτακτης ανάγκης που συμβαίνουν συνέχεια στη δουλειά. Ατυχήματα στο χώρο εργασίας είναι σύνηθες φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα τραυματισμών. Αυτό το φάσμα περιλαμβάνει από εξαρθρώσεις και τραβήγματα, τραυματισμούς μέσης, κεφαλιού, αυχένα και επαναλαμβανόμενα τραβήγματα, μέχρι πιο σοβαρούς μη αναστρέψιμους τραυματισμούς όπως μόνιμη σωματική αναπηρία ή αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Συχνά αυτοί οι τραυματισμοί προκαλούνται από παραπατήματα, ολισθήσεις ή πεσίματα, ηλεκτρικό ρεύμα και ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Αν και η σωστή εκπαίδευση σχετικά με την υγεία και ασφάλεια του καθενός μπορεί να μειώσει σημαντικά τέτοια περιστατικά, το να είναι διαθέσιμος κάποιος πιστοποιημένος γνώστης Πρώτων Βοηθειών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ανάκαμψη του παθόντος σε περίπτωση πού όντως συμβεί ένα ατύχημα.

Αν κάποιος πάθει κρίση επιληψίας ή τραυματιστεί στην σπονδυλική στήλη στο χώρο εργασία σας, ξέρετε τι να κάνετε;

Αν παθαίνατε έμφραγμα θα ήξεραν οι συνάδελφοί σας τι να κάνουν;

Με το να γίνετε πιστοποιημένος γνώστης Πρώτων Βοηθειών θα είστε πλήρως εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσετε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Από το να εξασφαλίσετε απλώς ότι η κατάσταση κάποιου παθόντος είναι σταθερή και κι εκείνος είναι άνετος, τουλάχιστον μέχρι να φτάσει η βοήθεια ή να εκτιμήσετε την κατάσταση και τους τραυματισμούς ενός ατυχήματος, μέχρι να αντιμετωπίσετε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή όπως σοβαρές αιμορραγίες και τραυματισμούς σπονδυλικής στήλης. Θα αισθάνεστε σίγουροι για την ικανότητά σας να εφαρμόσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR) και να χρησιμοποιήσετε Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED) για κάποιον παθόντα που δεν αναπνέει και έχει υποστεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.
[Τενεκετζή Φωτεινή, Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών]